T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - AYDEM Fen lisesi

Sınav Kaygısı

SINAV KAYGISI ILE BAŞEDEBİLME

On iki yıl suresince devam eden eğitim öğretim programlarınızla belli bir bilgi ve deneyim düzeyine sahip oldunuz. Bu sahip olduğunuz hazineniz size mutlaka yol gösterecektir.

Yüksek öğrenim için katılacağınız sınavlar sadece bilgi birikiminizin sınanacağı sınavlar olacaktır. Kendinizce belirlediğiniz başarı ölçütünü elde edebilme isteğiniz ve bunun için uğraş verseniz  de  zaman zaman kaygı stres yasamanız söz konusu olacaktır.

Kaygı, stres öğelerini sağlıklı yönetebilmek anlamlı başarıları elde etmemize yardımcı olacaktır. Kaygı ve stresi tamamen yaşamımızdan çıkarmamız mümkün değildir. Olması gereken farkına varmak, doğru yönetebilmek, üzerimizdeki etkilerini gerçekçi değerlendirerek çözüm için çabalamaktır.

Öncelikle zihninizde oluşan düşüncelerin ve hissettiğiniz duyguların farkına varilması önem taşımaktadır."malıyım, meliyim, cağım, ceğim" ekleri ile biten kelimeler cümleler kurarak kendinizi kalıplara yerleştirmeye çalıştığınızı, üzerinizde baskı oluşturarak mutlaka olması gerekmekte şeklinde bir düşünce zincirini oluşturduğunu görmemiz yararlı olacaktır.

Yaşamımız boyunca bahanelerimiz yerine sebeplerimiz olmalı. Çünkü sebep olarak gördüğümüz öge öncelikli gerçekçidir ve bizlerin çözüm için düşünce duygu üreterek davranışa geçmemize yardımcı olacaktır. Bahane ise gerçeklikten uzak bizleri tembelliğe itecek örüntüdür.

"Çalışmalıyım" yerine" günümü planlayarak kazanımlı yasamak istiyorum"cümlesini kendimize ifade etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Kazanım için neler gerekli, kazanım için neleri hangi zaman diliminde nasıl gerçekleştirmek gerekmekte sorularını sormanızı ve uygun cevapları ifade etmenizi sonrasında da davranışlarımızın oluşumuna izin verecektir.

Başarılı olamama düşüncesi yerine başarılı olabilmek için neler gerekmekte düşüncesini öne çıkarmak önemlidir. Özgüven ve özsaygı ile kendinizle olumlu konuşmaları mümkün kılmak önemlidir. Başarılı olabilmek için gerekli öğrenme ve pekiştirmeleri gerçekleştirdiğinize inanmanız önemlidir.

Kendinizin yenilenmesi için etkili dinlenme zamanına ihtiyacımızın olduğunu hatırlamak gerekir.Etkili nefes alma tekniklerini öğrenerek uygulamalıyız . Burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan vererekrahatlamanıza yardımcı olun.

Ailenizin size emek verdiğini ve onların emeklerini boşa çıkarmamak gerektiğini, onlara karşı mahcup olmamak gerektiğine dair düşüncelerinizin olması sizlerde kaygı düzeyinin artmasına neden olacaktır. Aile olabilme bilincinin gereği olarak paylaşımlarda bulunulduğu ve sizin de bu paylaşımları gerçekçi değerlendirmeniz çözüme yönelik olacaktır.

Elif Yılmaz

Rehber Öğrt. ve Psk. Danışman

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.01.2023 - Güncelleme: 11.01.2023 13:10 - Görüntülenme: 146
  Beğen | 0  kişi beğendi